Zadruga lepoglavske čipke

Najavljen 16. čipkarski festival

U četvrtak 6. rujna u prostorijama Doma kulture održana je press konferencija s ciljem najave 16. međunarodnog festivala čipke Lepoglava 2012. Festival će se održavati u razdoblju od 20. do 23. rujna, a organizatori su udruga Eko muzej, Grad Lepoglava, TZ grada Lepoglave i TKIC d.o.o.

Medijima se se obratili gradonačelnik grada Lepoglave Marijan Škvarić te predsjednik udruge Eko muzej, Dejan Bjelivuk, koja će ove godine prvi puta biti glavni organizator festivala. Bjelivuk je ukratko predstavio program gdje je posebno kako će ove godine po prvi puta na festivalu biti izložene čipke iz Poljske i Sicilije dok će članice benediktinskog reda sv. Margarite iz Paga po prvi puta svoju čipku izložiti izvan svog samostana.

Na ovogodišnjem će festivalu posjetitelji, uz navedene, imati prilike vidjeti i čipke iz Mađarske, Slovačke, Španjolske, Slovenije (Žiri, Železniki i Idrija) te Hrvatske (Hvar, Pag, Sveta Marija, Sikirevci, Trg kraj Ozlja, Split i Lepoglava).

Izložbeni prostori biti će u prostorima budućeg muzeja (iza crkve), centru Funda (kod Konzuma), Gostinjcu, crkvi, galeriji „Jamnić“ te u Domu kulture.
Ovaj će festival obilježiti i sjećanje na Danicu Brossler kojoj će se povodom 100. obljetnice rođenja i 20. obljetnice smrti otkriti spomen-ploča.

U sklopu festivala održati će se razna predavanja i radionice od kojih izdvojimo ono Marianne Stang o prepoznavanju čipaka, Tatjane Tkalčec o najstarijem bateku te Tihane Petrović Leš o Danici Brossler.

Od zabavnog programa tu su nastupi raznih kulturno-umjetničkih društava i dječjih sastava iz Slovenije, Mađarske i Hrvatske. U večernjem dijelu programa nastupati će sastavi Premium i Enigma dok će posebna poslastica biti nastup Ivane Kovač u subotu 22. rujna.

Paralelno sa čipkarskim festivalom održavati će se i 3. sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata. Sajam će se održavati u šatoru na terasi restorana Ivančica u subotu i nedjelju.