Zadruga lepoglavske čipke

Lepoglavska čipka u Rusiji

Nakon što je u lipnju 2011. na 1. međunarodnom čipkarskom festivalu u Vologdi u Rusiji lepoglavska  čipka u konkurenciji 10 zemalja i 36 ruskih oblasti proglašena najljepšom, suradnja s Rusijom se nastavlja i dalje.

U Državnom muzeju čipke u ruskom gradu Vologda otvorena je izložba hrvatske čipke pod nazivom “Čarobni triptih”. Organizatori su Muzej čipke Vologda i Neprofitna udruga za međunarodnu kulturnu suradnju Intermezzo, a suorganizator je Hrvatski školski muzej iz Zagreba. Muzej svaka četiri mjeseca predstavlja čipku iz druge europske zemlje i danas je jedan od vodećih europskih muzeja čipke. S obzirom da su čak tri čipke iz Hrvatske na UNESCO-voj listi nematerijalne baštine čovječanstva ne čudi velik interes za hrvatsku čipku u Rusiji.  Izložba je otvorena 11.10.2012., a traje do 16.02.2013.  

Na izložbi su izloženi eksponati Zadruge lepoglavske čipke, koja je u suradnji sa Agro-turističkim klasterom “Lepoglava” i prisustvovala otvorenju izložbe te pripremi prezentacije lepoglavske čipke i čipkarstva. Na samom otvorenju izložbe prezentirana je izrada lepoglavske čipke, koja je kod okupljene publike izazvala veliki interes zbog posebnosti tehnike izrade, jedinstvenosti motiva te profinjenosti izrade. Osim suvenira te reprezentativnih primjeraka lepoglavske čipke, na izložbi je izložena  i replika starog jastuka od slame i glogovih trnova za izradu lepoglavske čipke, originalni nacrti Danice Brössler, segment nacrta po kojem je rađena lepoglavska čipka za Jovanku Broz, bluza od lepoglavske čipke te lepoglavska narodna nošnja. Čipka “Ljeto u šumi”  Zadruge lepoglavske čipke koja je prošle godine proglašena najljepšom čipkom također je izložena.

Izložba “Čarobni triptih” sastoji od dva dijela: povijesnog presjeka obrazovanja na području čipkarstva i predstavljanja danas aktivnih centara čipke. Svjetskoj javnosti predstavlja cjelokupni prikaz hrvatske čipke, njezinu povijest, razvoj i sadašnjost. Osim lepoglavske, predstavljene su i paška, hvarska, svetomarska i sunčana čipka-motivi. Sa svojim opsegom s više od 180 eksponata ova izložba predstavlja jedno od najznačajnijih gostovanja hrvatske kulture u inozemstvu.

Lepoglavska čipka

Lepoglavska čipka

Lepoglavska čipka

Lepoglavska čipka

Lepoglavska čipka

Lepoglavska čipka

Lepoglavska čipka

Lepoglavska čipka

Lepoglavska čipka

Lepoglavska čipka