Zadruga lepoglavske čipke

Lepoglavska čipka oduševila u Rusiji

Rusija

Na 1. međunarodnom čipkarskom festivalu u Vologdi u Rusiji lepoglavska je čipka u konkurenciji 10 zemalja i 36 ruskih oblasti proglašena najljepšom.

Naime, u gotovo 2,5 tisuća kilometara udaljenom gradu Vologda u Rusiji po prvi je put održan Međunarodni čipkarski festival na kojem su predstavljene čipke iz 10 zemalja i 36 ruskih oblasti. Njegujući vlastitu tradiciju izrade čipaka staru 200 godina, ruski domaćini organizirali su Festival koji je u Vologdi okupio 570 čipkarica iz raznih svjetskih čipkarskih centara. Hrvatsko čipkarstvo predstavili su Lepoglava i Pag i pritom su čipkom oduševili domaćine i brojne goste. Tomu svjedoči priznanje koje je dobila lepoglavska čipka. Naime, održana je izložba "Labirint čipke" na kojoj su bile izložene sve čipke pristigle na Festival.

Čipke su ocijenjene, a nakon ocjenjivanja težine izrade, finoće konca i ljepote, lepoglavska čipka proglašena je najboljom te je voditeljici Zadruge lepoglavske čipke, Karmen Šoštarić koja je zajedno s Tihanom Rendić u Vologdi  predstavljala lepoglavsku čipku, dodijeljeno priznanje u obliku plakete i batića. Tihana Rendić sudjelovala je u vjerojatno najmasovnijoj izradi čipke. Sve pristigle čipkarice za tu su priliku na gradskom trgu u Vologdi izradile po jednu pahulju od čipke koju su domaćini utkali u jednu veliku.

Inače, u ovom ruskom gradu od oko 300 tisuća stanovnika bit će otvoren Muzej čipke u kojem će se, želja je domaćina, moći vidjeti čipke iz svih krajeva svijeta. Za tu su potrebu domaćini otkupili primjerak lepoglavske čipke najavivši mogućnost svog dolaska na ovogodišnji čipkarski festival u Lepoglavi. Želja im je za boravka u Hrvatskoj otkupiti i primjerke paške i hvarske čipke koje će zajedno s lepoglavskom čipkom predstavljati čipkarstvo u Hrvatskoj.

Rusija

Rusija

Rusija